ODRŽANO „ĐURĐEVO U DRNJU“

Udruga žena „Hrvatsko srce“ Drnje u subotu, 22. travnja u Društvenom domu u Drnju održala je svoju tradicionalnu manifestaciju „Đurđevo u Drnju“, a ovom prigodom ujedno je obilježena osamdeseta obljetnica postojanja i rada Udruge.

Događaju se pridružio predsjednik Mreže nezavisnih lista i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, a uz župana manifestaciji su prisustvovali i načelnik Općine Drnje Slavko Loth, Vesna Peršić Kovač, viša savjetnica za kulturu, udruge, sport i nacionalne manjine, Snježana Tišljarić, ravnateljica Dječjeg vrtića „Vrapčić“ Drnje, te mnogobrojne predstavnice prijateljskih udruga i društava žena.

Predsjednik Mreže nezavisnih lista i župan Darko Koren zahvalio je Udruzi žena „Hrvatsko srce“ Drnje na njihovom doprinosu cjelokupnoj društvenoj zajednici te im zaželio puno uspjeha u njihovim daljnjim aktivnostima. Pohvalio je i suradnju Udruge kako sa Županijom tako i s drugim udrugama žena s područja Koprivničko-križevačke županije, jer na taj način unaprjeđuju suradnju koja vodi do zajedništva i očuvanja kulturne baštine i posebnosti naše Županije.

U bogatom programu nastupio je zbor Udruge žena, te je predstavljena nošnja koja je rekonstrukcija one iz 1937. godine.  Nakon programa, uslijedila je svečana večera i druženje gostiju.

Udruga žena „Hrvatsko srce“ Drnje osnovana je davne 1937. godine. Ideja o okupljanju pokrenuta je 1936. godine kada je na inicijativu tadašnjeg doktora Tomašića i njegove supruge, održan prvi tečaj za kuhanje. Već 1937. godine desetak žena izradile su (ručno) narodne nošnje različitih motiva. Tijekom godina, a sukladno političkim previranjima udruga žena mijenjala je nazive, no nit vodilja sve ove godine bila je briga o selu i ljudima te pomoć ženama i svim mještanima.

Danas u Udruzi žena aktivno djeluje pedesetak članica, a svoj rad temelje na očuvanju tradicijskih običaja svoga mjesta. Aktivno se uključuju u sve akcije koje se provode području Općine Drnje, a posebno su ističu na kulturnom, zdravstvenom i vjerskom polju.