PREDSTAVLJENI PROGRAM I LISTA MREŽE ZA GRADSKO VIJEĆE GRADA KOPRIVNICE

Koprivnički ogranak Mreže nezavisnih lista na čelu s Miljenkom Flajsom predstavio je izborni program te kandidacijsku listu za Gradsko vijeće kojoj je nositelj Ivica Suvalj, nezavisni član i kandidat za zamjenika gradonačelnika Krešimiru Papcu (HDZ).

Konferencija za medije održana je u Poduzetničkoj zoni Dravska iz tog razloga što vodstvo stranke želi upozoriti da je zona pusta i prazna zbog toga što sadašnja gradska vlast nedovoljno potiče poduzetnike.

„Danas se nalazimo u poduzetničkoj zoni gdje želimo predstaviti svoj program s kojim idemo u političku utakmicu za Gradsko vijeće. Zašto u poduzetničkoj zoni? Zato jer smatramo da je upravo ovo mjesto žila kucavica Grada Koprivnice. Time ne želimo umanjiti važnost bilo kojeg dijela grada, već naglasiti da se ovdje stvara nova vrijednost koja onda hrani ostale dijelove grada u financijskom smislu. No, smatramo da do sada po tom pitanju nije puno učinjeno. Zona je pokrenuta 1997., a dovršena 2007. Danas je 2017. godina, a slika vam je jasna: iza nas je. Tohu va vohu ili biblijski: pusto i prazno“ – rekao je Flajs.

Naglasio je i da se program za koji će se zalagati u radu Gradskog vijeća u narednom razdoblju sastoji od četiri ključne točke.

Točka 4. Poduzetnost. Valja učiniti sve što je moguće da se ovdje dovedu mali i srednji poduzetnici. Tu je Koprivnički poduzetnički Inkubator, no pitanje je koliko je inkubiranih poduzetnika popunilo ove prostore. Gradsko vijeće mora donositi odluke koje će poticati poduzetništvo. Jesu li naše poduzetničke zone prazne ili ne?

Točka 3. Proaktivnost. Tu se misli na snažnije aktivnosti oko korištenja fondova Europske unije. To je sada u prihodovnoj strani proračuna od oko 2,5 %, što je iznimno neaktivno djelovanje. Danas kada postoje takve mogućnosti, to zanemarivati, djeluje izrazito neaktivno. No, svakako valja voditi računa i oko pomoći ljudima koji se odvaže na pokretanje posla ili proširenje postojećim poduzetnicima, da iskoriste sve mogućnosti koje imaju u smislu korištenja sredstava europskih fondova. Reorganizacija Upravnih odjela s posebnom pozornošću na Odjel za europske poslove. Tko danas sam plaća projekte kad postoje fondovi EU?

Točka 2. Realnost. Proračun Grada Koprivnice mora biti sveden u realne okvire, a to je moguće samo ako osnažimo prihodovnu stranu, snažnom voljom i aktivnošću. Prihodovna strana proračuna se ne smije puniti prodajom zajednički stečenog dobra (Koprivnica plin i opskrba), koliko god to ekonomski i strateški opravdavali. S druge strane, sadašnja vlast u proračunskoj godini planira prodati nekretnine za određenu vrijednost kako bi uravnotežila proračun. Onda uvidi da od toga neće biti ništa, tada kreće u rebalans i tako minimalno četiri puta. Proračun Grada treba svesti u realne okvire i stabilizirati financije. Treba li obmanjivati sebe sama i građane Koprivnice?

Točka 1. Rasterećenje. Grad je zadužen u visini od oko 50% svoga proračuna. Od toga 50% jamstva dana Gradskim tvrtkama, a 50% je zadužen sam Grad. Valja iskoristiti sve moguće snage, pa i političke, u vrlo aktivnom djelovanju oko toga da se neka od tih kreditnih zaduženja preliju kroz državni proračun. Imamo li za to političke snage ili ne? Rasteretiti proračun Grada koji je opterećen kreditnim zaduženjima. Je li dobro ako vam je plaća uvelike opterećena kreditom?

Tek kad u jednom mandatu rada Gradskog vijeća ili možda i prije stabiliziramo stanje kroz navedene aktivnosti, možemo govoriti o kapitalnim investicijama i obećavati. Sva obećanja do tada bila bi neostvariva jer poznajemo stanje u Gradu, a ne želimo obmanjivati“ – dodao je Flajs.

Nakon predstavljanja programa naveo je imena kandidata koji se nalaze na listi za Gradsko vijeće Grada Koprivnice. To su redom: Ivica Suvalj kao nositelj liste, Miljenko Flajs, Glorija Ćorić-Alagić, Alen Klasan, Vesna Rončević-Perić, Kruno Jambrušić, Marija Pendžić, Krešimir Sever, Ilonka Mađar-Kukec, Zlatko Šimčić, Mladen Turk, Ivan Golubić, Đurđica Čačić, Krunoslav Jukić, Bojan Osman, Ljiljanka Ramljak-Lončarić, Andreja Cremer, Davor Podgorelec, Davorka Draganić, Josip Bubalo i Marina Kokša.

Ivica Suvalj je rekao da će ako postane dogradonačelnik, uložiti sve svoje napore, sposobnosti i znanja da Koprivnicu učini gradom za život po mjeri svakog građana.

– Imamo toliko toga za raditi, a gradska vlast sve radi nekako stihijski i neplanski. Primjerice, Pametna ulica. To je druga u državi. Prva je u Dubrovniku, koji je turističko središte Mediterana. Pa što će nama takva ulica kad ima toliko prigradskih naselja koja nemaju asfalt. Treba posložiti prioritete što ova gradska vlast nikako ne radi. Također, moram reći da je problem i nedostatak komunikacije s gradskim ustanovama i udrugama koja za te ljude nema sluha – kazao je Ivica Suvalj.

Podršku listi i programu pružio je i čelnik Mreže Darko Koren, koji je naglasio da Mreža ima zdravu političku priču za Koprivnicu, bez ideologija i ostavština iza sebe.

– Imamo većinom nove, mlade ljude koji se nikada nisu bavili politikom, a žele ostaviti trag u sredini u kojoj žive. Želimo napraviti pomak u razvoju i vođenju grada Koprivnice – zaključio je Koren.