FLAJS: “NAPUHAVANJEM PRORAČUNA GRADSKA VLAST PRIKRIVA TEŠKU I NEODRŽIVU FINANCIJSKU SITUACIJU

Koprivnička Mreža nezavisnih lista na konferenciji za medije osvrnula se na prijedlog Proračuna Grada Koprivnice za 2018. godinu koji iznosi 223 milijuna kuna odnosno 50 više nego lani.

Smatraju ga nerealnim, temeljenim na neostvarivim prihodima koji se ne podudaraju sa stvarnim stanjem u koprivničkom gospodarstvu te drže da je u službi još jedne samopromocije gradske vlasti.

– Građanima treba jasno reći da svu ovogodišnju dobru vibru mladi gradonačelnik Mišel Jakšić plaća novcem od prodaje plinskog biznisa koji su upravo oni desetljećima gradili. Biti prvi u državi u svemu i svačemu je lijepo, ali Koprivničanci moraju biti svjesni da gradska vlast taj cilj trenutno ostvaruje rasprodajom njihove vrijedne imovine, s obzirom da gospodarska snaga ovoga grada još uvijek ipak nije dovoljna za sve bajke i koncerte koji nam se nude kao “besplatni” – rekao je Flajs.

Mreža upozorava i da pretjeranim planiranjem prihoda te iskazivanjem proračunskog plusa od 15 milijuna kuna u 2018. godini, gradska vlast želi prividno pokriti dio lanjskog minusa, što će u javnosti prikazivati kao uspješnu stabilizaciju financija u gradskoj blagajni.

Pritom najveći dio prihoda, ukupno 95 milijuna kuna vladajući očekuju na stavkama pomoći iz inozemstva i državnog proračuna te izvanproračunskih korisnika odnosno raznih fondova, što je za 31 milijun više nego lani. Istovremeno planirana su samo tri kapitalna projekta, energetska obnova škole Braća Radić, asistenti u nastavi te Inkubator kreativnih industrija.

Da Koprivnica neće značajno rasti po broju zaposlenih odnosno da će poduzetničke zone i dalje biti prazne, tvrde u Mreži, govori povećanje prihoda od samo 1,6 milijun kuna od poreza na dohodak, što je tek rezultat odluke Vlade RH da prihod u cijelosti ostaje jedinicama lokalne uprave i samouprave.

Što se tiče rashoda, Mreža zanimljivim drži povećanje izdvajanja proračunskog novca za zaposlene i materijalne troškove za 5,5 milijuna kuna, dok povećanje od 20 milijuna kuna za nefinancijsku imovinu nije ništa drugo nego prebacivanje predizborno započetih, a potom zaustavljenih projekata u iduću godinu.

– U obećano prije izbora, a neostvareno, spadaju famozna revitalizacija Gradskog parka te rekonstrukcija Zrinskog trga, za što je samo bilo pitanje pronalaska dobrog izgovora zbog čega radovi neće ni započeti. Bilo da se radi o arheološkim istraživanjima, arhitektonsko-urbanističkom natječaju za koji prije izbora nisu znali ili nečem trećem – dodao je Flajs.

Mreža nezavisnih lista upozorava i da se problemi s financijama ne vrte samo oko Zrinskog trga i gradskog Proračuna. Ono što Proračun ne opterećuje izravno, ali svakako ima utjecaj na život građana je stanje u Komunalcu, koji je preuzeo upravljanje s gotovo svim uslugama u Koprivnici, od prodaje vode i organiziranja turističkih zbivanja do prodaje cvijeća.

– Nakon što je Komunalac ostao bez najvećeg i gotovo jedinog izvora prihoda odnosno plina, ovoga ljeta krenulo je plaćanje rata kredita za Pevec teškog 30tak milijuna kuna. S obzirom da uskoro slijedi podjela našeg komunalnog poduzeća, pozivamo Upravu na čelu s Majom Hleb da javnosti kaže hoće li smetlarski biznis biti prodan poduzeću Piškornica – zaključio je Flajs.

Iz Mreže su najavili i da će istražiti izjavu Maje Hleb da je dio sortiranog otpada odlagan na Piškornicu samo zato što, kako je navela, nije bio dovoljno opran.

Predsjednik podogranka Zapad Alen Klasan osvrnuo se na probleme koji se pojavljuju na području tog podogranka, a čije se rješenje ne nazire u Proračunu niti u projekcijama za 2019. i 2020. godinu. Upozorio je da su u proračunu planirana izdvajanja za manifestacije od 61%, no nema povećanja novca za sigurnost djece i pješaka rekonstrukcijom ulica poput Vinogradske i Vinodolske.

Riječ je o, podsjeća Klasan, prilaznim ulicama budućoj školi koju se planira graditi na Podolicama. Osim toga, ne planira se ni natkrivanje autobusnih stajališta. Klasan smatra da Gradska uprava potreban novac može povući iz EU fondova, kao što je to učinjeno i za takve projekte u centru grada. Prema planu proračuna i njegovim projekcijama, vidi se da gradska vlast nema iste kriterije za uređenje centra i dijela grada kojega zovemo “preko pruge”, zaključio je Klasan.