PREDSJEDNICA KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ OTVORILA JE SVOJ URED U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI, DOČEKAO JU DARKO KOREN

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je otvorila svoj privremeni Ured u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Predsjednicu je dočekao predsjednik Mreže nezavisnih lista i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa svojim suradnicima.

Župan Darko Koren izrazio je veliko zadovoljstvo njihovim susretom.

– Vaš dolazak na najbolji način pokazuje brigu, skrb i promišljanje o Hrvatskoj kakvu predsjednik treba imati i pokazuje da je Hrvatska i život svugdje gdje dođete. Pozdravljam vas u ime suradnika i stanovnika županije, a ovo je dan koji će ući u anale županije. Boravak smo koncipirali tako da dotaknemo sve segmente života, od školstva, zdravstva, udruga i gospodarstva. Prilika da vam ukažemo na neka pitanja u posebnosti prostora, no i da ukažemo na probleme i da od vas dobijemo podršku u rješavanju tih problema. Jedna smo od manjih županija, no prema posebnostima, kao što su naivna umjetnost, gospodarstvo predvođeno Podravkom, smo drugačiji od drugih. Nadam se da ćete nas sada još bolje upoznati i da na putu razvoja imamo vašu veliku podršku. Dobro nam došli – obratio joj se župan Koren.

U svom pozdravnom govoru naglasila je neke od posebnosti Koprivničko-križevačke županije, rekavši kako spajajući Prigorje s Podravinom čini svojevrsnu premosnicu između zapadne i sjeverne Hrvatske što joj daje veliku prometnu, ali i svaku drugu važnost.

Upravo je prometnu povezanost istaknula kao jedan od problema koji je potrebno riješiti.

– Država treba doći k ljudima. Stoga treba zadržati ispostave državnih institucija i javnih poduzeća i u malim i manjim mjestima. Uvjerena sam da će nakon dovršetka gradnje i modernizacije željezničkih i cestovnih prometnica ova županija dobiti mnogo veće razvojne mogućnosti u sklopu paradigme policentričnog razvoja Hrvatske. Smisao je decentralizacije ojačati gospodarski i demografski kapacitet manjih i srednjih gradova da bi mogli biti nositelji ravnomjernog regionalnog razvoja. To je pretpostavka dugoročnog i stabilnog uspješnog razvoja Republike Hrvatske – poručila je predsjednica.

Posebno je naglasila i značaj Podravke kao najvažnije međunarodne tvrtke u ovim krajevima.

– Biti u Koprivnici, a ne spomenuti ime Podravke, nemoguće je. Ta važna i uvažena tvrtka odavno je nadišla granice grada i ove županije, postavši hrvatski brend koji mnogima u svijetu znači vrhunsku kvalitetu prehrambenih proizvoda i dodataka jelima. Nama koji smo neko vrijeme proveli u inozemstvu, vidjeti Podravkine proizvode bila je posebno topla poveznica s hrvatskom domovinom.

Osvrnula se i na negativne demografske pokazatelje koji su uteg cijeloj državi, pri čemu ni Podravina i Prigorje nisu iznimka.

– Iako ima snažne tvrtke i velike gospodarske potencijale, i ova županija nažalost bilježi negativne demografske pokazatelje. Tako je lani, prema službenoj statistici, iselilo gotovo 900 ljudi što samo po sebi naizgled kao brojka možda nije mnogo, ali je s gledišta populacijskog potencijala znatno jer je riječ uglavnom o mladim ljudima i obiteljima. To nam je znak da usporedno s mjerama koje će porezno rasteretiti plaće i gospodarstvo te donijeti nove investicije, moramo raditi na mjerama koje će stimulirati rađanje i olakšati skrb o djeci od jasličke i vrtićke dobi do kraja školovanja. Ponavljam, demografsko pitanje pitanje je svih pitanja. Stoga i rješavanje drugih problema, od gospodarskih, prometnih, obrazovnih, zdravstvenih i drugih do obrambeno-sigurnosnih, treba gledati u tom kontekstu.

Predsjednica je na kraju zaključila:

– Vjerujem da ću steći cjelovitu sliku o stanju i potencijalima ove županije i da ćemo po završetku ovog izmještanja Ureda svi zajedno novim elanom prionuti poslu ostvarivanja razvojnih programa i projekata za ovu županiju.

Nakon što je otvorila svoj privremeni ured u Koprivničko-križevačkoj županiji, predsjednica je održala sastanak s čelnicima Županije, zastupnicima u Hrvatskom saboru te gradonačelnicima i načelnicima općina u Županiji.

– Sam dolazak predsjednice smo iskoristili da ju upoznamo s problematikom lokalne samouprave i nakon uvodnog dijela, prvi je bio sastanak s predstavnicima općina i gradova. Predsjednicu smo upoznali sa specifičnim problemima, onima šireg značaja, a naravno da postoje i nacionalni problemi koji utječu na život županije. Napravili smo rezime projekata i problema jedinica lokalne samouprave, koji će poslužiti za njeno konačno izvješće i reakciju na to prema nadležnim tijelima – rekao je nakon sastanka župan Darko Koren.

Napomenuo je kako su većina gradonačelnika i načelnika težište problema stavili na infrastrukturu, prije svega na prometnu problematiku te nastavku se gradnje brze ceste, do Koprivnice.

– Ujedno tema je bila i projekat Podravske magistrale koja je problematična zbog velikog broja vozila koja prolaze tom prometnicom, od Slavonije prema Zagrebu. Tu je i pitanje vodoopskrbe te mjera koje bi Vlada trebala poduzeti u smislu rješavanja demografije, gorućeg hrvatskog problema – rekao je župan.

Zaključio je da predsjednica ima koncept obilaska terena te obavještavanja svojih ureda, slušanja posebnosti i problema svakog prostora i kroz svoju ovlast može reagirati u nadležna ministarstva.

– Uvjeren sam, makar nema direktnu nadležnost, da ima svoju ulogu i može na neki način dati doprinos rješavanju problema – istaknuo je Koren.