FLAJS: “GRADONAČELNIK JAKŠIĆ PRIZNAO ISPITIVANJE PRED DORH-om ZBOG ZEMLJIŠTA U HEREŠINU”

Mreža je javnosti predstavila dokumentaciju iz koje je vidljivo kako je Komunalac dvije oranice kupio od Jakšićeve rodbine za 124.000 kuna, koje potom uopće nisu korištene, a interes je pobudila njegova izjava da je zbog tog zemljišta već bio pred istražiteljima

 KOPRIVNICA – Je li aktualni koprivnički gradonačelnik, SDP-ov Mišel Jakšić, 2014. godine “namjestio” prodaju zemljišta svoje rodbine Komunalcu i zbog toga bio ispitan u DORH-u, pitanje je s kojim se ovih dana bavi Mreža nezavisnih lista.

U posjedu smo kupoprodajnog ugovora, zemljišnog izvadaka i drugih dokumenata prema kojima je vidljivo kako su dvije oranice u Herešinu prodane Komunalcu za 124.000 kuna, nakon što su stečene temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju. Sam gradonačelnik na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća priznao je kako je upravo zbog toga bio pozvan dati iskaz istražiteljima i to u vrijeme dok je bio zamjenik SDP-ove gradonačelnice Vesne Želježnjak.

Mreža upozorava kako su sporne oranice u Mjesnoj rudini, koje je kupio Komunalac, više od tri godine bile neiskorištene, a javni natječaj za njihov zakup objavljen je na web stranicama Komunalca dva dana nakon što je Mreža o njima javno progovorila na Gradskom vijeću. Stoga postavljamo pitanje novoj Upravi gradskog komunalnog poduzeća, koja se je očito vrlo brzo i jako dobro snašla u svojoj novoj ulozi.

– Zbog čega je Komunalac 11. studenoga 2014. godine kupio dvije oranice u Herešinu? Ukoliko se još onda znalo da će na njima biti buduće reciklažno dvorište i sortirnica, onda mi kao stranka smatramo da je riječ o pogodovanju osobama koje su u rodbinskoj vezi sa gradonačelnikom Jakšićem. Ukoliko ne, tražimo pojašnjenje ovog trošenja gradskog novca i otkupa zemljišta koje sad odjednom dajete u zakup – rekao je predsjednik koprivničke Mreže Miljenko Flajs, te još jednom istaknuo kako se radi o čudnom otkupu, jer je ponuda trebala biti upućena i vlasnicima susjednih oranica ukoliko se Komunalac spremao na poljoprivrednu proizvodnju ili bavljenje poslom zemljišnog najma.

Ono što je Mrežu privuklo da pomnije istraži ovaj slučaj je Jakšićevo priznanje da je zbog spornih oranica u Herešinu već bio pred istražiteljima. To je izrekao za govornicom Gradskog vijeća, nakon pitanja vijećnika Mreže Ivice Suvalja kojega je zanimalo kani li Komunalac tamo graditi sortirnicu i reciklažno dvorište.

 

U tijeku je i najmasnovnije stranačko kadroviranje SDP-a posljednjih godina

Vodstvo koprivničke Mreže nezavisnih lista osvrnulo se i na novoimenovane pročelnike Gradske uprave te novo vodstvo Komunalca i KC Voda. Za sve njih gradonačelnik Jakšić ističe da dolaze iz gospodarskog sektora, no prešućuje da su gotovo svi članovi SDP-a kako bi se prikrilo jedno od najmasnovnijih stranačkih kadroviranja posljednjih godina.

– Prije četiri godine za prvu osobu Komunalca imenovana je sadašnja potpredsjednica gradskog SDP-a Maja Hleb, a prije dvije društveni pročelnik Darko Ledinski, što je najavljivano kao iskorak u bolju efikasnost. Tada je već napravljena velika preraspodjela funkcija u gradu. Iste fraze  gradonačelnik Jakšić građanima Koprivnice  ponavlja i danas sa novim ljudima, pa zaključujemo kako dosadašnja ekipa očito  nije ispunila očekivanja, no usprkos tome ostali su na teret gradskog proračuna. Dakle, dogodilo se 7 novih zapošljavanja na teret  građana Koprivnice. Ovo zapošljavanje bilo bi shvatljivo da se grad Koprivnica širi, da se povećava broj stanovnika, da Koprivnica gospodarski jača, da se otvaraju nova radna mjesta u proizvodnom sektoru, te samim tim bi i obim poslova bio veći. Nažalost, svjedoci smo da je upravo suprotno. – istaknuo je Ivica Suvalj te dodao kako u Mreži vjeruju da će pod krinkom povećanog opsega posla i još bolje efikasnosti uskoro uslijediti dodatna zapošljavanja SDP-ovih kadrova u gradskim poduzećima.