ODRŽANA IZVJEŠTAJNA SJEDNICA MREŽE NEZAVISNIH LISTA

Mreža nezavisnih lista održala je svoju prvu izvještajnu sjednicu u utorak 13.02.2018. godine, točno na godišnjicu osnutka ove političke platforme, tj. stranke, na kojoj je bilo stotinjak delegata. Na izvještajnoj sjednici, održanoj u koprivničkoj Gradskoj vijećnici, usvojen je novi statut, a potom je uslijedilo i obraćanje predsjednika Darka Korena. Zaključio je da se u tih godinu dana od prvog inicijalnog sastanka i osnutka nove stranke, puno toga dogodilo.

Većinu u Mreži okupilo je nezadovoljstvo procesima u njihovoj bivšoj stranci, HSS-u, podsjetio je Darko Koren ustvrdivši da nije bilo nimalo lako odlučiti se osnovati novu stranku. A osim bivših HSS-ovaca, Mreži se pridružio i znatan broj ljudi koji nikad prije nisu bili politički angažirani.  Formalni početak rada Mreže je 7. ožujka kad je Ministarstvo uprave izdalo rješenje o njenom djelovanju. A to nije bilo lako i jednostavno postići, jer je tada – uoči lokalnih izbora, prisjetio se Koren, bilo onih kojima nije odgovaralo osnivanje nove stranke. No razloga za nezadovoljstvo nema jer u samo nekoliko mjeseci Mreža je položila ispit – ima župana te jednog načelnika općine – u Ferdinandovcu, rekao je Koren. A na upit hoće li se Mreža kao politička ideja širiti izvan granica Koprivničko-križevačke županije, odgovara:

— Širiti se možemo samo na području Druge izborne jedinice, i to za parlamentarne izbore. Fokusirati se trebamo u našoj županiji, jer tu smo dobri. Moramo uprti sve resurse da tu budemo još bolji. Sa šest članica i članova trenutno smo u Županijskoj skupštini druga po snazi stranka iza HDZ-a koji ima 12. SDP je treći s 5. Nadam se da ćemo u sljedećem ciklusu biti još jači. Ovime što smo postigli u prvoj godini nitko ne treba biti nezadovoljan. Pokazalo se da naša politička ideja ima budućnost — poručio je predsjednik Koren posebno pohvalivši koprivnički ogranak i njihove aktivnosti.

Govoreći pak o planovima za budućnost, predsjednik Mreže je rekao da znaju tko su i kamo idu, pri čemu je izrekao i osobni osvrt na politiku:

— Trebamo biti uzor u politici. Kao župan kažem da su izvršne funkcije u politici najteže i najzahtjevnije. Trudim se opravdati povjerenje usprkos mnogim udarcima i izmišljenim pričama. Nastavit ćemo put kojim smo krenuli. Trasirali smo dobre temelje za ovu našu političku organizaciju. Treba stalno raditi i oplemenjivati je novim ljudima, oni mogu nositi taj teret. Znam da radim onoliko koliko mogu, koliko znam i radim pošteno. Nemam nikakvih drugih prihoda. Politika je moje zanimanje koje sam odabrao prije mnogo godina. No znam da ne mogu sam. Zajedništvo, iako je to potrošena kategorija u Hrvatskoj, itekako nam je potrebno. Zadaća nam je pokazati mladima da se isplati truditi i raditi. Vjerujem da ćemo potporu naših političkih partnera imati i dalje, a mi ćemo to opravdati.

Delegatima Mreže na postignutom u prvoj godini djelovanja čestitao je dopredsjednik HDS-a Branko Hrg poručivši:

— Nastavite, držite se na hrpi. Zajedništvo je jedino što može dati rezultat. Politička scena je toliko razmrvljena da samo HDZ može biti siguran da će polučiti rezultat. Nitko drugi ne može sam. I u ovoj županiji je situacija toliko razmrvljena da je teško nešto predvidjeti. Nadam se da će doći do približavanja sličnih opcija koje će moći građanima ponuditi bolja rješenja.

Hrg je posebno čestitao Mrežinim vijećnicima u Koprivnici te ocijenio:

— To je jedina prava oporba u gradu sjedištu županije. To mora dati rezultate!

Na prvoj godišnjici rada Mreži je čestitala i Jasmina Pavlović, predsjednica županijskog HNS-a:

— Mi smo moderna stranka centra koja podržava sve koji u fokusu imaju građane i dobrobit općine, grada, županije. Vi ste pokazali da ste napravili dobra djela i zato je HNS uz vas. Nadam se dobroj suradnji.

Da je Mreža u samo godinu dana izrasla u modernu stranku ocijenio je predsjednik županijskog HSU-a i Županijske skupštine Željko Pintar:

— Mi kao Hrvatska stranka umirovljenika prihvatili smo ponuđeno partnerstvo kako bismo pomogli našim sugrađanima treće životne dobi. Stoga u Županijskoj skupštini podržavamo sve odluke na dobrobit svim našim sugrađanima, ne samo umirovljenicima.

Predsjednik županijskog HDZ-a, zamjenik župana Darko Sobota, prenio je delegatima Mreže pozdrave i zahvalu za suradnju od strane predsjedništva županijskog HDZ-a. Istaknuvši da ga s Korenom političko partnerstvo veže već treći mandat, prisjetio se da je prije godinu dana trebalo imati hrabrosti pridružiti se Korenu i izaći s njim na izbore:

— Ja nisam sumnjao da ćete polučiti uspjeh jer poznajem situaciju na terenu. Građani, a i mi u HDZ-u smo prepoznali kvalitetu Mreže. A na sljedećim lokalnim izborima naši zajednički rezultati bit će još bolji, upravo zbog razmrvljenosti političkih stranaka na terenu. Naša će suradnja biti još bolja nego do sada. A suradnju s Mrežom u našoj županiji hvali i predsjednik Andrej Plenković.

Izvor: Drava.info