IVICA SUVALJ: TKO ĆE NAKON PODJELE KOMUNALCA PREUZETI 27 MILIJUNA KREDITA ZA PEVEC?

Svako tromjesečje u gradsko komunalno poduzeće dolaze rate kredita teške oko 90.000 eura i tako će biti sve do 2027. godine. Usprkos utješnim tonovima gradonačelnika Jakšića da će sve biti u redu, smanjeni prihodi nakon prodanog plinskog biznisa jasno pokazuju da će vlast ili morati prodati još nešto od vrijedne gradske imovine ili podići cijene usluga ili smanjiti plaće i broj zaposlenih – tvrdi Mreža nezavisnih lista.

KOPRIVNICA – Kome će pripasti otplata kredita teškog 27 milijuna kuna za Pevec nakon razdvajanja gradskog komunalnog poduzeća Komunalac te iz kojih izvora će nove tvrtke pokrivati povećane troškove poslovanja, zanima koprivničku Mrežu nezavisnih lista. Podsjećaju da će se sve ovo odvijati nakon što je gradska vlast prodala jedini donekle profitabilan biznis, onaj plinski.

– Prije tri godine, gradska vlast je odlučila da se Koprivnica sport, Koprivničke ceste i Trg pripoje Komunalcu, a time i svi njihovi dugovi koji su u tom trenutku iznosili 52 milijuna kuna. Taj potez opravdavali su boljom povezanošću, jedinstvenim upravljanjem, efikasnijim poslovanjem, smanjenjem troškova, povećanjem likvidnosti i solventnosti, pribavljanjem sredstava iz fondova EU te efikasnijim korištenjem kadrovskih i tehničkih potencijala. Na sjednici Gradskog vijeća tada sam jasno rekao da će u vrlo skoroj budućnosti doći do kolapsa sustava. Sada, s tri godine odmaka, gotovo da ništa od navedenog nisu odradili, osim prodali plinski biznis koji je jedini donosio dobit. Postavljam pitanje i tražim jasan odgovor građanima Koprivnice: koji dio od navedenih ciljeva je ostvaren, osim povećanja ljudskih potencijala kroz zapošljavanje o čijem načinu ovih dana otvoreno progovaraju čak i oni koji su gradsku vlast i politički podržavali – upitao je vijećnik Ivica Suvalj  te dodao da su vladajući umjesto ušteda samo koristili mogućnost odgode početka otplate kredita za Pevec od 27 milijuna. No, prošle godine sve je ipak počelo stizati na naplatu.

– Od lani, svako tromjesečje u Komunalac dolaze rate kredita teške oko 90.000 eura i tako će biti sve do 2027. godine. Usprkos utješnim tonovima gradonačelnika Jakšića da će sve biti u redu, smanjeni prihodi nakon prodanog plinskog biznisa jasno pokazuju da će vlast ili morati prodati još nešto od vrijedne gradske imovine ili podići cijene usluga ili smanjiti plaće i broj zaposlenih. Građane zanima što su odučili jer do sada sigurno imaju sve potrebne simulacije – zaključio je Suvalj.