KOPRIVNIČKA MREŽA JASNO I BEZ BOJAZNI ODGOVARA NA PITANJA GRADONAČELNIKA

KOPRIVNICA – Koprivnička Mreža nezavisnih lista ovih je dana SDP-ovu gradsku vlast javno upitala kojoj pravnoj osobi će, nakon podjele komunalnog poduzeća Komunalac, pripasti otplata 27 milijuna kuna teškog kredita za Pevec. Nažalost, umjesto jasnog i nedvosmislenog odgovora, gradonačelnik Mišel Jakšić obasuo je Mrežu svojim upitima.

U maniri korektne i otvorene oporbene stranke koja se, za razliku od gradonačelnika, ne boji pitanja s bilo koje razine, predsjednik koprivničke Mreže Miljenko Flajs uputio je odgovore Mišelu Jakšiću te mu ponovio pitanje u vezi duga za Pevec uz poziv da na isti način i on javnosti da jasan odgovor.

Pitanje Mišela Jakšića: Koji je Mrežin pogled na JPP, na izgradnju Obrtničke škole?

Odgovor: Da ste Vi i Vaš sadašnji koalicijski partner, od 23. prosinca 2011. do 22. siječnja 2016. godine imali talent za dijalog, tada bi sigurno riješili problem JPP-a, jer je na vlasti u državi bio upravo Vaš premijer Zoran Milanović. No, za to nije bilo ni sposobnosti ni političke snage. Upravo Vi, gradonačelniče, bili ste politički akter toga vremena. Kad u budućnosti siđete s vlasti u Koprivnici, Obrtnička škola i osnovna škola na Podolicama će zajedno s ostalima zaživjeti u jednosmjenskoj nastavi. Vi to obećavate već 16 godina i naš stav je da biste trebali priznati da za ovaj problem nemate rješenje i za taj neuspjeh prestati kriviti druge.

Pitanje Mišela Jakšića: Piškornica i sumnjivi poslovi i transakcije oko iste? Hoće li Mreža dati odgovore ili moraju šutjeti za potrebe svojega šefa?

Odgovor: Koprivnička Mreža sa, kako ih Vi nazivate, sumnjivim transakcijama nema ništa. Dapače, sa Piškornicom, kao što je poznato i široj koprivničkoj javnosti, najviše poveznica u Koprivnici imate upravo Vi kao gradonačelnik koji je u konačnici i odobrio prodaju gradskog zemljišta tom odlagalištu za 20-tak milijuna kuna. Što god vi licemjerno govorili, RCGO Piškornica je projekt koji ste Vi osobno podržavali i podržavate ga i dalje, pogotovo u posljednje vrijeme. RCGO je projekt od državne važnosti koji je takvim proglasila upravo Vaša, SDP-ova Vlada i to 11. lipnja 2014. godine. Uskoro treba biti plaćen novcem iz EU fondova, a odlagalište sanirano i zatvoreno. Tehnologija može biti stvar dijaloga i mogućnosti unutar važećih zakonskih okvira Hrvatske i EU, no do toga se ne dolazi političkim licitiranjem kakvo provodite. Upravo zato ćete Vi biti suodgovorni za sudbinu projekta, a ne koprivnička Mreža nezavisnih lista. 

Pitanje Mišela Jakšića: Iskrenost oko brige za radnike i plaće trebali su pokazati kad je Županija, predvođena njihovim šefom Darkom Korenom, rezala plaće djelatnicima i to primjerice u istom omjeru i običnim radnicima i samom Županu koji ima jednu od najvećih plaća u hrvatskom političkom svijetu.

Odgovor: Sjećamo se, gradonačelniče Jakšić, Milanovićeve odnosno SDP-ove mini porezne reforme iz 2014. godine, koja je imala učinak na cijelu Hrvatsku po principu Superhika iz kultnog stripa Alan Ford: Uzeti bogatima malo, a siromašnima sve, no prikazati kako smo uzeli svima. Tada ste kao zamjenik gradonačelnice zadužen za gospodarstvo šutjeli, iako ste bili svjesni da će to ugroziti prihodovnu stranu proračuna kroz manjak poreza na dohodak. Jednako tako ste šutjeli kada su se događala i tadašnja otpuštanja u Podravci, točnije oko 1500 radnika je otišlo iz koprivničke kompanije, a s istim negativnim učinkom po gradski proračun. Ironično nam zvuči vaše prozivanje Župana zbog snižavanja plaća u Županijskoj upravi odnosno pokretanja mjera prilagođavanja rashoda prihodima. Prema viđenom u posljednje vrijeme u gradu koji vodite, Vama bi vjerojatno bila prihvatljivija rasprodaja dijela kapitalne imovine te zapošljavanje još nekoliko savjetnika i pročelnika uz zadržavanje plaća starima, no odgovorni dužnosnici tako ne rade. To je način funkcioniranja upravo Vaše političke skupine. Gradonačelniče, licemjerje se definira kao ljudska osobina u kojoj osobe ili skupine navode da se drže pojedinih standarda, kvaliteta ili nekih drugih karakteristika, a u stvari ih sustavno krše.

Sada Vas, gradonačelniče Jakšić, još jednom pozivamo da odgovorite na pitanje našeg vijećnika Ivice Suvalja iz prethodnog priopćenja: “Tko će nakon podjele Komunalca preuzeti kredit za Pevec od 27 milijuna kuna?”