ZBOG UNIŠTAVANJA GRADSKOG PARKA KAO KULTURNOG DOBRA, KOPRIVNIČKA MREŽA PRIJAVLJUJE GRADSKU VLAST

– Pozivamo ljude koji su odgovorni za ovaj parkocid da odgovore građanima kako i kada namjeravaju popraviti štetu nastalu u našem gradskom parku – veli Ivica Suvalj.

KOPRIVNICA – Zbog nezapamćenog uništavanja gradskog parka kao kulturnog i povijesnog dobra, koprivnička Mreža nezavisnih lista prijavljuje gradsku vlast Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Nakon što je uklonjena konstrukcija klizališta i ostali objekti koji su služili ugostiteljstvu i izvođenju Koprivničke bajke, zelene površine ostale su neprepoznatljive.

– Što bi na ovakvo stanje parka utemeljenog 1856. godine, rekli Grigorije Roksandić, Dragutin Ruhl i Ivan Flatz. Gradski park nije samo botanički kultno mjesto našega grada, već i povijesno obilježje, stoga pozivamo ljude koji su odgovorni za ovaj parkocid da odgovore građanima kako i kada namjeravaju popraviti evidentnu štetu nastalu u našem gradskom parku. Također, pozivamo konzervatore, muzealce i arhitekte da se očituju o ovom namjernom, neukusnom i neiskusnom zadiranju trenutne gradske vlasti u preozbiljne segmente života jedne zajednice. Radi se o botanici, kulturnom dobru, povijesnoj baštini i u konačnici tradiciji jednoga grada. Radi se o mjestu namijenjenom za šetnju, opuštanje i odmor, a sada umjesto toga imamo uništenu zelenu površinu koja nas dočekuje na ulazu u gradski park! Naglašavamo da su ovi tragovi traktora i bagera, koje vidimo na fotografijama, učinjeni na tlu koje je kao park utemeljeno prije više od 160 godina – rekao je vijećnik koprivničke Mreže Ivica Suvalj.

– Svjedoci smo pak da naš gradski trg vapi za obnovom. Kao gradski vijećnik  više sam puta upozoravao na polomljene ploče po gradskom trgu, na rupe koje su opasne za sve građane koji se kreću trgom. Nažalost, kao da to nije dovoljno, nego se na ovakav način narušava i ljepota našeg gradskog parka. U više navrata su mi građani kao gradskom vijećniku prišli i s zgražanjem postavljali pitanje – što se to radi s našim parkom? – dodao je Ivica Suvalj.

 Podsjeća da je SDP-ova gradska vlast uoči lanjskih izbora biračima lažno obećavala revizalizaciju parka u vrijednosti šest milijuna kuna, no umjesto toga ponudila šljunak na stazama po kojem ne mogu proći dječja ni invalidska kolica, te oranicu nakon zabavnih sadržaja.

– Građane kojima se park čini idealnim mjestom za postavljanje teških konstrukcija molimo za razumijevanje. To je kao da u Muzeju grada Koprivnice otvorite disko. Atmosfera bi sigurno bila sjajna, ali to jednostavno tako ne ide – zaključio je Suvalj.