Mreža Koprivnica: “Koprivnički Komunalac poduzetnicima i dalje naplaćuje naknadu za otplaćeni kredit”

Koprivnički Komunalac napokon priznao: Većina od 51 milijuna kuna od prodanog plinskog biznisa otišla na pokrivanje minusa i dugova, a poduzetnicima i dalje naplaćuju naknadu za odavno otplaćeni kredit za pročistač

– Ovo je skandalozno. Osim što SDP-ovci i dalje ne žele reći na što je sve točno novac od plina potrošen, pogotovo 21 milijun koji je prebačen u gradski proračun, otkrili smo da Komunalac gospodarstvenicima i dalje naplaćuje rate za pročistač koji je odavno otplaćen, bez da su ih tome obavijestili – komentirao je predsjednik koprivničke Mreže Miljenko Flajs

I dalje nije do kraja poznato na što su sve točno SDP-ova vlast u Koprivnici i uprava Komunalca potrošili ukupno 51 milijun kuna, koliko je RWE lani platio 75 posto gradskog plinskog biznisa, osim da je dio tog novca otišao na pokrivanje minusa i dugova. Također, na sjednici Gradskog vijeća na kojoj je Ivica Suvalj iz Mreže nezavisnih lista upravo s tim pitanjem otvorio temu o Komunalcu, otkriven je još jedan skandalozan podatak – Komunalac gospodarskim subjektima u ovoj godini i dalje naplaćuje naknadu za otplatu kredita za pročistač, iako je isti otplaćen još lani.

U svojem odgovoru, bivša predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb to je i potvrdila, te rekla kako o isteku kredita nisu obavijestili gospodarstvenike, a što se tiče Suvaljevog pitanja gdje je 51 milijun kuna, javnost je od nje doznala slijedeće.

Od ukupnog iznosa, 21 milijun kuna prebačen je u gradski proračun, no na pitanja na što je taj novac utrošen, gradonačelnik Mišel Jakšić već godinu dana ne želi dati odgovor.

Nadalje, od 30 milijuna kuna koji su ostali u Komunalcu, Maja Hleb potvrdila je da je s 11 milijuna pokriven tadašnji minus u poslovanju, dok su s preostalih 19 milijuna platili dobavljače odnosno dospjela potraživanja ili – dugove.

Komentar na tijek sjednice dao je gradski vijećnik koprivničke Mreže Ivica Suvalj.

– Sjednica je, očekivano, od strane vladajućih razvodnjena. Umjesto da daju odgovor na glavna pitanja – gdje su novci i kako je moguće da od gospodarstvenika još uvijek naplaćuju isplaćeni kredit, oni su raspravu usmjeravali na kante za otpad i njihovo čipiranje. Točan odgovor na pitanje gdje su novci te kako je i kad u Komunalcu uopće nastao dug od 11 milijuna kuna koji je morao biti pokriven prodajom plina, nismo dobili. Gradonačelnik ponovno uopće nije odgovorio ni gdje je 21 milijun koji je završio na gradskom računu. Takvim stavom jasno upućuju građanima koliko su transparentni, ma koliko se pozivali na revizorske kuće.

Svoje viđenje sjednice s temom Komunalca, koju je inicirala Mreža, dao je i predsjednik koprivničke organizacije Miljenko Flajs.

– Ono što smo čuli od odgovornih s govornice na Gradskom vijeću je skandalozno. Osim što SDP-ovci i dalje ne žele reći na što je sve točno novac od plina potrošen, pogotovo 21 milijun koji je prebačen u gradski proračun, otkrili smo da Komunalac gospodarstvenicima i dalje naplaćuje rate za pročistač koji je odavno otplaćen, bez da su ih o tome obavijestili. Kako smo na samom početku našeg djelovanja u Koprivnici građanima obećali da ćemo biti aktivna oporba, Mrežin vijećnik Ivica Suvalj učinio je upravo ono što se od nas i očekuje – aktivno je postavljao jasna, nedvosmislena pitanja i na njima inzistirao, a na onima koji su od građana dobili povjerenje za upravljanje Gradom i svim njegovim resursima, bila je obveza i dužnost isto tako odgovoriti. Nažalost, kod vladajućih je to i ovoga puta izostalo. Radilo se samo o različitim načinima izmicanja i usmjeravanja cijele rasprave na druge teme, koje s Komunalcem i gradskim tvrtkama nemaju nikakve veze. Ako je i uslijedio, pojedini odgovor predstavnika gradske vlasti ili Komunalca bio je nelogičan, nerazumljiv, vrlo uopćen i u najmanju ruku čudan. Jednako tako sam primijetio da je gradonačelnik Jakšić čitavo vrijeme govora o temi “gdje je 51 milijun kuna” želio sebe izuzeti iz cijele priče, tezom kako je on tu novi i da je odgovornost na nekome drugome, dok je on tu samo kao “spasitelj”. Podsjećam da je stranka kojoj pripada, na vlasti u Koprivnici već 17 godina. Mišel Jakšić je prije 10 godina bio gradski vijećnik i član pojedinih odbora, zadnje tri godine i zamjenik gradonačelnice Vesne Želježnjak te jednu godinu obnašatelj dužnosti gradonačelnice, dok je od lani na čelu grada. Upravo zbog toga njegova teza kako je on tu “novi” i “sad gleda samo prema naprijed” i “nastoji popraviti pogreške”, građanima nije baš uvjerljiva. Valjalo bi konačno progovoriti i o odgovornosti, pritom mislim na političku, ali i gospodarsku, o čemu u SDP-u nikad nije bilo riječi. Vjerujem da će uskoro do toga doći.

Koprivnička Mreža nezavisnih lista javnosti poručuje da će i dalje ustrajati na tome da dozna na što je potrošen 21 milijun kuna koji je od prodaje plinskog biznisa sjeo na račun Grada te jesu li opravdana pokrivanja navodnih minusa i dugova u Komunalcu s preostalih 30 milijuna kuna.

Mreža nezavisnih lista Koprivnica