Mreža Koprivnica: “Protekli izbori i odluke vladajućih pokazuju da će sadašnji gradonačelnik biti posljednji SDP-ov gradonačelnik Koprivnice!”

– Gradska vlast planira smanjiti subvencije obrtima za čuvanje djece i otežati im poslovanje. Naime, roditelj će prije upisa djeteta morati donijeti potvrdu da je odbijen u dva vrtića, a tek onda može k dadilji. Iako je prije dvije godine u Gradskoj upravi klima bila drugačija, što se to promijenilo? Ovo vodi zatvaranju tih obrta i otpuštanju radnika – upozorio je vijećnik Ivica Suvalj.

KOPRIVNICA – Mreža nezavisnih lista održala je konferenciju za medije na kojoj su se predsjednik gradske organizacije Miljenko Flajs i gradski vijećnik Ivica Suvalj osvrnuli na rezultate izbora za Vijeća mjesnih odbora te predstojeću sjednicu Gradskoga vijeća.

– Nakon provedenih izbora za Vijeća mjesnih odbora postalo je jasno da će sadašnji gradonačelnik ući u povijest kao posljednji SDP-ov gradonačelnik Koprivnice. Vidimo da se nastavlja trend pada popularnosti lijeve vlasti koja već godinama loše vodi ovaj grad, a za njihovu nesposobnost uvijek im je kriv netko drugi. Nezavisni kandidati, koji su se pojavili na političkoj sceni, zajedno sa desnicom trenutno uživaju veću popularnost od SDP-a i njihovih partnera. To je pokazatelj da građani više ne “padaju” na prazna SDP-ova obećanja o velebnim projektima koji se danas najave, za dvije godine kreće izrada projektne dokumentacije, za četiri se eventualno pojavi bager, a nakon toga se sve zaboravlja – rekao je Flajs te dodao kako vjeruje da će građani za dvije i pol godine na lokalnim izborima smijeniti aktualnu vlast.

Projektna dokumentacija za davno obećane projekte naći će se i na sjednici Gradskoga vijeća, ali u idućim godinama za same građevinske radove nije predviđena ni jedna lipa, upozorili su iz Mreže.

– Građanima treba jasno reći da SDP-ova vlast u idućim godinama nije predvidjela novac za obnovu trga i parka ili izgradnju škole na Podolicama, već samo najavljuje papire. Također, u proračunu više nema ni traga desecima milijuna kuna od prodaje plina, koji čak nisu bili dovoljni da se pokrije minus iz prethodnih godina.

Ono čega ima, upozoravaju u Mreži, je upropaštavanje malih obrta za čuvanje djece, što je vidljivo iz novog prijedloga o sufinanciranju dadilja koji će biti pred vijećnicima. Vijećnik Suvalj citirao je izjave tadašnjeg pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Obnašatelja dužnosti gradonačelnika od prije dvije godine u kojima je kako kaže, sve bilo drugačije.

– Što se to primijenilo u ove dvije godine? Zašto sada dadiljama ukidaju ona prava koja su im dodijeljena 2016.? Moramo napomenuti i cijeloj Koprivničkoj javnosti treba biti jasno da se ovdje radi o onim ljudima koji su imali hrabrosti i uskočili, pomogli i samozaposlili se, prema tadašnjim riječima sadašnjeg gradonačelnika. Na osnovu dogovora o sufinanciranju, zatvorili svoju financijsku konstrukciju i upustili se u taj posao! Sada im se ta  prava oduzimaju i dovodi ih se pred gotov čin. Neki obrti najavljuju i svoja zatvaranja. Je li moguće da ova gradska vlast, umjesto da potiče obrtnike koji se usude krenuti u privatni posao, ovakvom odlukom zapravo zakida i uskraćuje dogovorena prava? – naglasio je vijećnik Ivica Suvalj.

Vijećnik Suvalj najavio je da će na sjednici apelirati da Grad preispita odluku o sufinanciranju čuvanja djece poslije tri godine kojeide sa 1000 kuna  na 700 kuna, te da se takva odluka ne donese. Isto tako namjerava apelirati da Grad treba omogućiti da roditelji djece starije od tri godine koji  žele da njihova djeca budu kod dadilja, mogu sami doplatiti razliku do  ekonomske cijene vrtića, te da se roditelje ne uvjetuje da moraju donijeti dvije potvrde od gradskih vrtića o nemogućnosti upisa.

Mreža nezavisnih lista najavila je i svoje nepodržavanje Proračuna Grada Koprivnice za 2019. godinu, kao i odbijanje povećanja komunalne naknade ukoliko na sjednici Gradskoga vijeća vladajući ne pokažu troškovnik zbog kojega su, kako navode, prisiljeni zadati još jedan u nizu udaraca i pritisaka na džepove građana.