Mreža Koprivnica: “Odnos s “jakim strateškim partnerom” u plinskom biznisu koprivnička vlast prekida netransparentno”

Odnos s “jakim strateškim partnerom” u plinskom biznisu koprivnička vlast prekida netransparentno. Vladajući SDP ovo ne brine, jer do novca lako dolaze podizanjem režijskih troškova građanima.

Odluka o prodaji ostalih 25% plinskog biznisa otvara mnoga nova pitanja i sumnje. Osobito poradi vrlo afirmativnih izjava vladajućih iz prošlosti poput: „Nitko neće odnijeti plin iz ovog grada, sve će biti transparentno, a novac neće nestati.“ Ili „Dobivamo velikog i ozbiljnog  strateškog partnera i Koprivnica će biti enegretski lider regije.“

KOPRIVNICA – Odluka gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem (SDP) i Komunalca da rasproda i preostali dio plinskog biznisa od 25 posto po cijeni od 17 milijuna kuna, za Mrežu nezavisnih lista znači vrlo čudan i netransparentan potez kojim će Koprivničanci ostati bez posljednjeg centimetra plinskih instalacija i cijelog poslovanja koje su gradile generacije, rečeno je na konferenciji za medije koju su održali grasdki vijećnik Ivica Suvalj i predsjednik koprivničke Mreže Miljenko Flajs.

– Podsjećamo da građanima još uvijek nitko nije objasnio kako je “preko noći” u Komunalcu nastao dug od 16 milijuna kuna, koji je pokriven novcem od prodaje plinskog biznisa RWE-u za 51 milijun kuna. Prema dokumentaciji sa Nadzornog odbora koja je “iscurila” u javnost, članovi Nadzornog odbora nisu znali za taj dug, njima  ali i cijeloj javnosti prezentirano je da je poslovanje Komunalca uredno i u plusu. Također, iz zapisnika je vidljivo da je grad bio dužan 15 milijuna kuna prema Komunalcu, a gradonačelnik je, prema zapisniku, znao samo za pet, dok se preostali dug nalazio po nečijim ladicama i spisima. Radi se o ogromnom iznosu kojim se može izgraditi jedan dječji vrtić ili školska sportska dvorana. Zbog toga uoči konačne prodaje cijelog plinskog biznisa gradonačelniku Jakšiću javno upućujemo pitanja na koja tražimo hitan odgovor:

  1. Kako je moguće da kao koprivnički gradonačelnik niste znali za toliki dug u Komunalcu, koji je nastajao i dok ste bili zamjenik gradonačelnice zadužen za gospodarstvo, zbog čega je nastao i tko je odgovoran za prikrivanje istine o financijama?
  2. Kako je moguće da niste znali za točan dug grada prema Komunalcu, a radi se o 15 000 000 kuna?
  3. Što ste kao gradonačelnik u međuvremenu učinili kako biste otkrili krivce i sankcionirali ih?
  4. Je li ijedno financijsko izvješće koje je dano gradskim vijećnicima na usvajanje u proteklih nekoliko godina bilo točno i istinito? 

Javnost podsjećamo na nedavni potez gradske vlasti, kada je na Gradskom vijeću izvela farsu sa tzv. davanjem suglasnosti Komunalcu za dizanje novog kredita, za što je ugovor već bio sklopljen dva mjeseca ranije.

– Ovo je bio i više nego jasan pokazatelj što aktualna gradska vlast misli o svojim građanima i njihovim predstavnicima, članovima Gradskog vijeća – zaključio je Suvalj te dodao da vladajući SDP ova pitanja ne brinu, jer do novca lako dolaze podizanjem režijskih troškova svim Koprivničankama i Koprivničancima.

Mreža nezavisnih lista

Koprivnica