Darko Koren predstavio program za Koprivničko-križevačku županiju

Pod sloganom “Odaberi sigurno” aktualni župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić i službeno su predstavili program kojim traže povjerenje građana i naredne četiri godine.

Program je podijeljen u 12 cjelina. Prva cjelina je vezana uz zdravstvo te brigu za zdravlje, ali i uz ulaganja u uvjetima pandemije.

„U prethodnom mandatnom razdoblju subvencioniranjem kamata na stambene kredite liječnika napravili smo prvi konkretni korak u privlačenju i ostanku zdravstvenih radnika na našem području, a nedostatak liječnika pokazuje se jednim od najvećih problema u sustavu u cijeloj državi. Upravo ovim programom, koji smo osmislili u sinergiji s našim zdravstvenim ustanovama, želimo motivirati liječnike da ovdje, na ovom prostoru žive i rade te doprinesu poboljšanju zdravstvenog sustava. S njim ćemo nastaviti i dalje, a ujedno ćemo povećati izdvajanja za stipendiranje studenata medicine“ – rekao je Darko Koren.

Među projektima koji su planirani u zdravstvu u sljedećem mandatu su veliki centar za palijativnu medicinu u liječenju bolesti, proširenje usluge specijalističko-konzilijarne zaštite, dežurnog stomatologa…

Koren je naveo kako je županijski proračun u koji su uključene sve županijske institucije težak oko 830 milijuna kuna te da broji 2800 djelatnika.

„Time treba znati upravljati, odgovorno, uspješno i sigurno“ – kazao je Darko Koren.

Naveo je kako je Koprivničko-križevačka županija jedina odabrana za pilot-projekt digitalizacije županijske uprave i institucija – zato što su, kaže, po procjeni Vlade najnapredniji.

Podsjetio je na ključne projekte koj su odrađeni u njegovu mandatu i koji su u fazi realizacije, od obnove i gradnje željezničke pruge, skorašnjeg početka gradnje brze ceste, aglomeracije, Centra za kompetencije, gradnje pet osnovnoškolskih sportskih dvorana, gradnje novog učeničkog doma u Koprivnici, ulaganja u zdravstveni sustav, subvencioniranja obrtnika i poduzetnika, poljoprivrednika, stipendiranja učenika i studenata, subvencioniranje kamata na stambene kredite za liječnike, subvencioniranje smještaja starijih u domovima…

Važna točka programa, nastavlja Koren, je i školstvo te investiranje u obrazovanje učenika uz prilagodbu programu tržišta rada.

„Cilj nam je stvoriti preduvjete kako bi naši učenici u budućnosti postali sretni i afirmirani ljudi, konkurentni na tržištu rada koji pridonose razvoju društva u cjelini, a time i razvoju naše županije. I nadalje ćemo stvarati uvjete za što kvalitetnije obrazovanje koje, osim ispunjenja osnovnih materijalnih uvjeta, prati nova postignuća u znanosti, ali i koje se prilagođava uvjetima na tržištu rada“ – nastavio je Koren.

Također, najavio je izgradnju učeničkog doma u Koprivnici.

„Obnovit ćemo dotrajalu zgradu željezničkog konačišta i formirati novu ustanovu, a to je Učenički dom u Koprivnici. Projekt je to koji će doprinijeti podizanju kvalitete obrazovanja, povećanju konkurentnosti srednjih škola u Koprivnici te stvaranju mogućnosti za uvođenje novih zanimanja i usmjerenost odgoja i obrazovanja potrebama tržišta rada“ – objasnio je.

Kod obrazovanja, najavio je planove investiranja teške 115 milijuna kuna u gradnju, dogradnju i energetsku obnovu brojnih škola diljem županije, između ostalog i gradnju škole u Koprivničkom Ivancu, dogradnju gimnazija u Križevcima i Đurđevcu…

Jedna od ključnih stvari za privlačenje investicija je i prometna povezanost županije. Koren se po tom pitanju osvrnuo na rekonstrukciju postojećeg i gradnju novog, drugog kolosijeka željezničke pruge na području županije te na gradnju brze ceste prema Koprivnici.

„Nastavak gradnje brze ceste D10 prema Koprivnici i dalje prema mađarskoj granici jedan je od prioriteta u ulaganju u cestovnu infrastrukturu. U 2021. godini planira se izgradnja dionice od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog, u dužini 7,5 kilometara“ –  pojasnio je Koren.

Koren je nastavio kako samo ravnomjernim regionalnim razvojem možemo stvoriti jednake životne standarde svim stanovnicima županije.

Među ključnim turističkim projektima je i revitalizacija Dvorca Inkey u Rasinji, projekt koji je prijavljen za sredstva Fonda za oporavak EU, uz još 20-ak projekata iz županije teških više od 2 milijarde kuna.

„Nadam se da ćemo mi, ali i ovi projekti biti prepoznati kod građana i birača u nedjelju i da će nas podržati da nastavimo odgovorno, savjesno i uspješno voditi Koprivničko-križevačku županiju“ – nastavio je Koren.

Dodao je da će županija biti investitor izgradnje distributivnog centra za voće i povrće te distribucijskog centra za meso s hladnjačom i klaonicom. S namjerom uspostave upravljanja budućim distribucijskim centrima, Županija će logistički i financijski poduprijeti udruživanje poljoprivrednika u proizvođačke organizacije u pravnom obliku zadruge ili drugim poslovnim oblicima udruživanja poljoprivrednika.

Kandidat za zamjenika župana Ratimir Ljubić dodao je kako su u ove četiri godine dokazali da mogu, znaju i hoće te ne sumnja da građani to prepoznati na izborima.

Cijeli program se može naći ovdje.